DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Kuraklıkla boğuşan çiftçiye bir de sulama bedeli zammı!

Yayınlanma Tarihi : Google News

Kuraklıkla 2023’e giren çitçiye bir de yüzde 100’ün üzerinde sulama bedeli zammı yapıldı. Çiftçinin kuraklığa ve zamlara karşı ayakta durmayacağını kaydeden Yılmaz, Tarım Bakanlığı’na çağrı yaptı.

Haber: Ayşenur Önal
En kurak yıllarından birini yaşayan Mersin’de çiftçi susuzlukla bu yılı nasıl geçireceğini düşünürken, Mersin Sulama Birliği Başkanlığı çiftçinin sulama bedeline yüzde 100’ün üzerinde zam açıkladı.

Çiftçinin mevcut şartlarda bile büyük zorluklar çektiğini kaydeden Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, hem kuraklık hem de zamla karşı karşıya kalan çiftçi hakkında, “Söyleyecek bir şey bulamıyoruz, sıkıntılı bir süreç” dedi.

ÇİFTÇİNİN SULAMA BEDELİNE YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ZAM!

Mersin Sulama Birliği Başkanlığı tarafından çiftçilerin 1 dönüm arazide kullanacağı sulama bedellerine yapılan zam paylaşıldı. Yüzde 100’ün üzerinde yapılan zamlara karşı acilen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçi için bir adım atması gerektiği çağrısı yapan Yılmaz, “Bugün elimize geçen Mersin Sulama Birliğinin fiyat tarifesini okuduk, 800 liradan bin 800 lira gibi rakamlara çıkmış bir dönüm bahçenin sulama bedeli. Biz zaten bütün kamuoyunda açıklamalarımızda sulama maliyetlerinde, gübre fiyatlarında, akaryakıt gibi kalemlerde Tarım Bakanlığı’nın sübvanse etmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz bunu söylerken sulama bedellerimizin 2 katına çıkması çiftçinin hangi durumda olduğu gözler önüne seriyor. Tablo çok sıkıntılı, üretici bu rakamın altından kalkması mümkün görünmüyor, söyleyecek bir şey bulamıyoruz, sıkıntılı bir süreç” sözlerine yer verdi.

Açıklanan zam kapsamında; Çiçek bahçesi bin 680 TL’ye, Mısır bin 536 TL’ye, Bağ sulama 840 TL’ye, Fidan bin 152 TL’ye, meyve bahçesi bin 824 TL’ye, narenciye bin 824 TL’ye, sebze bin 680 TL’ye, zeytinlik bin 500 TL’ye, okaliptüs-orman-kavak bin 980 TL’ye, tav 420 TL’ye, torba fidan-fidelik-süs bitkisi-satış fidan bin 824 TL’ye, muz iki bin 760 TL’ye, çim ve yeşil alan dört bin 200 TL’ye yükseltildi.

“BÖLGEMİZ 3’TE 1’İ KADAR YAĞIŞ ALMADI”

Hali hazırda 2023 yılının yağış açısından sıkıntılı başladığını kaydeden Yılmaz, “Yani bu mevsimde önceki yıllarda yılın yarı yağışı yapmış olurdu, Toroslarımıza kar düşerdi, en az 1 metre kar olması lazımda ama maalesef henüz daha kar yağmadı. Yer altı kaynaklarımızı besleyen yağışlar kar yağışlarıdır. Yaz boyu yer altı kaynaklarımızı beslerler, maalesef bölgemiz yeteri kadarı bırakalım 3’te 1’i kadar yağış almadı. Bu 2023’ümüzün yer altı kaynakları açısında özellikle tarımda çok sıkıntılı bir yıl olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

“300-500 RAKIM ÜZERİNDE ÜRETİM YAPAN ÜRETİCİLERİMİZ BÜYÜK SIKINTI YAŞAYACAK”

Üreticinin alabileceği bir önlem olmadığının altını çizen Yılmaz, “Özellikle 300-500 rakım üzerinde üretim yapan üreticilerimiz bu sıkıntıları yaşayacak. Barajdan sulanan bölgelerde belki o kadar sıkıntı olmayabilir. Tabi ki yağışların olmamasından dolayı barajlarımızdaki doluluk oranlarımızda da sıkıntı var. Üretici önlem alırsa, daha temkinli dikkatli, basınçlı damla sulama tekniklerine yönelirse buralar da biraz daha kurtarabilir ama özellikle 300-500 rakım üzerinde alanlarda ciddi sıkıntılar yaşanacağını şimdiden öngörebiliyorum.

ÇİFTÇİYİ REKOLTE EKSİKLİĞİ, KALİTE DÜŞÜŞÜ BEKLİYOR

Hasta dönemi yaşanılacak sorunları da aktaran Yılmaz, şu sözlere yer verdi:  “Üretimin en önemli kalemi sulama, su olmazsa üretim olamaz. Rekolte eksikliği olur, kalite düşüşü olur yani her türlü sıkıntı yaşanır. Suyun olmadığı yerde üretim olmaz. Benim bahçemin kendine ait özel suyu var, yazın ağustos temmuz gibi sular azalır biliyorsunuz, o dönemdeki azalma noktasında hala duruyor. Yani yazdan bu yana bir artış olmadı, Toroslara kar yağmadığı sürece suyumuzda bir artış olmayacak. Yağmurdan ziyade kar bizim için çok daha önemli diyebiliriz. Yani üreticiyi çok sıkıntılı bir dönem bekliyor.”

Kuraklıkla 2023’e giren çitçiye bir de yüzde 100’ün üzerinde sulama bedeli zammı yapıldı. Çiftçinin kuraklığa ve zamlara karşı ayakta durmayacağını kaydeden Yılmaz, Tarım Bakanlığı’na çağrı yaptı. Haber: Ayşenur Önal En kurak yıllarından birini yaşayan Mersin’de çiftçi susuzlukla bu yılı nasıl geçireceğini düşünürken, Mersin Sulama Birliği Başkanlığı çiftçinin sulama bedeline yüzde 100’ün üzerinde zam açıkladı. Çiftçinin […]

DEVAMINI OKU
reklam