DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Açlık sınırı asgari ücreti geçti “GEÇİNEMİYORUZ!”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Açlık sınırı asgari ücreti geçti “GEÇİNEMİYORUZ!”

Açlık sınırı asgari ücreti geçti. Mersin’de asgari ücretin altında çalışmak zorunda olan onlarca kişi, günü zararla kapatan esnaf ve emekliler temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk yaşıyor.

Elvan KONUK

BİSAM’ın açıkladığı 4 bin 330 lira olan açlık sınırı asgari ücreti geçti. Temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanan emekli ve asgari ücretlinin aldığı maaşlar ise zamlar karşısında eridi!

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Şubat ayı açlık yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin 4 kişilik bir aileye maliyeti 4 bin 330 lira olarak tespit edildi. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarı. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı ise 14 bin 978 liraya ulaştı.

“GELECEKLE İLGİLİ KAYGILIYIZ!”

Tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de vatandaş ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını yapıyor. Temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan vatandaş acilen bu duruma bir çözüm getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Gelecekle ilgili kaygılı olduğunu ve emekli maaşı ile geçindiğini dile getiren Ahmet Pehlivan, “Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Emekli maaşlarımız zamlar karşısında eridi. Alım gücü yok ve ne olacak bilmiyorum. Gelecekle ilgili kaygılıyız. Hükümet buna acilen bir çözüm düşünmeli” dedi.

Ticari taksi şoförlüğü yapan Yusuf Doğan,  geçinmenin her geçen gün zorlaştığını söyledi.  Doğan, ”Evliyim ve bir çocuğum var. Gelen zamlardan dolayı geçinmek çok zorlaştı. Yevmiyemiz giderlerimizi karşılamıyor. Örneğin elektrik faturam bin 400 lira geldi. Elektrik ve sudan tutun da gıda ürünlerinde art arda zamlar yapıldı. Her geçen gün geçinmek daha da zorlaşıyor” diye konuştu.

Zeliha Uç, ise “10 yaşında bir oğlum var. Sabah 8 öğlen 11 saatleri arasında çalışıyorum. Bin lira ücret alıyorum,  bu da bana yetmiyor. Yarı zamanlı çalışmak zorundayım, çünkü aynı zamanda oğluma bakmam gerekiyor. Temel gıda ihtiyaçlarımı bile karşılayamıyorum, aldığım maaş faturalara gidiyor” şeklinde konuştu.

 

reklam