DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Akkuyu NGS deprem kuşaklarının ortasında!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Akkuyu NGS deprem kuşaklarının ortasında!

Deprem kuşaklarının ortasında yer alan Akkuyu NGS’nin inşaatı devam ederken, Mersin NKP “İnşaatı durdurun” çağrısı yaptı.

Ayşenur Önal

Sabah saatlerinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne 83 km uzaklıkta 6,4 şiddetinde deprem meydana geldi. Henüz faaliyete geçmemiş olan nükleer santral inşaatında hasar olup olmadığı halk ile paylaşılmazken, Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) ilerde yaşanılacak büyük bir deprem yaşanmadan projeye son verilmesi çağrısı yaptı.

Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli mevkiine yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) hakkında açıklamalar yapan üstlenici şirket Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) projenin depreme karşı sağlamlığıyla ilgili “Gözlemler tarihi boyunca, sahanın etrafındaki 50 kilometrelik bir bölgede büyük ve yıkıcı depremler yaşanmadı. Buna rağmen Akkuyu NGS’nin güvenlik sistemleri, 9 şiddetindeki depreme göre tasarlandı” cevabını vermişti.

 

BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ!

Bugün 6,4 büyüklüğünde yaşanılan deprem Akdeniz’de yaşayan insanları endişelendirirken, Mersin NKP dönem sözcüsü Uğur Tulay, “Yetkililere sesleniyoruz, 11 Ocak 2022’de 04.07’de Akkuyu’ya 85 km uzaklıkta 6,4 şiddetindeki deprem Akkuyu’ya doğru gelen büyük depremin habercisi. Akkuyu Nükleer halk sağlığı ve milli güvenlik sorunudur” çağrısı yaptı.

Akkuyu’ya kadar uzanan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının bulunduğu alanda 10 bin yılda bir 7 şiddetinde deprem yaşandığının belgelerle kanıtlı olduğunu kaydeden Tulay, uzmanların 17 bin yıldır deprem olmadığı için daha büyük deprem yaşanabilir uyarısı yaptığını hatırlattı.

Ayrıca Akkuyu’nun inşaatında ve işletmesinde Türkiye’nin hiçbir iradesinin olmadığını kaydeden Tulay, “Akkuyu nükleer bir ülke toprakları içinde yabancı bir ülkeye ait dünya tarihindeki ilk ve tek nükleer santraldir. Nükleerin kontrolü Rusya’ya, tazminat sorumluluğu Türkiye’ye aittir” sözlerine yer verdi.

 

‘AKKUYU’DA YAPIMI SÜREN NÜKLEER SANTRAL İNŞAATINI DERHAL DURDURUN’

Yetkililere seslenen Tulay, şu sözlere yer verdi:

“Akkuyu’da yapımı süren nükleer santral inşaatını derhal durdurun. Çünkü Akkuyu yakınlarında sizin asla olmaz dediğiniz depremlerin bir tanesi daha, üstelik bu kez çok daha şiddetlisi 11 Ocak 2022 tarihinde sabaha karşı saat 04.07 de oldu. Bizler deprem ve nükleer santral ilişkisinin ne olduğunu bundan 10 yıl önce Fukuşima’da meydana gelen depremden dolayı biliyoruz ve aynı acıları yaşamak istemiyoruz. Merkezi Akdeniz olan 6,4 şiddetindeki yüreklerimizi ağzımıza getiren bu deprem, bizleri kilometrelerce uzaktayken bile yataklarımızdan fırlattığına göre Gülnar Akkuyu’da nasıl bir hezeyana sebep oldu bilinmez. Çünkü bu saate kadar Akkuyu NGS işleticisi ROSATOM’un internet sayfasından 31 Aralık yılbaşı kutlaması haberi dışında deprem ile ilgili herhangi bir haber görülmemektedir. Dileriz ki 11  bin işçinin çalıştığı yerde bir işçinin bile burnu kanamasın, bölge halkı zarar görmüş olmasın.”

 

AKKUYU BÖLGESİ DEPREM KUŞAĞI ETKİSİNDE

Akkuyu’da nükleer santral yapılan yere sadece Mersin içindeki fay hattı değil, Mersin’in çevresindeki, Doğu Anadolu Fay hattı, ya da Ecemiş’in uzantısı olan Orta Anadolu Fay hattı, güneyde Arabistan’dan başlayan 1000 km’lik bir fay hattı kuşağının da etkisi olduğunu vurgulayan Tulay, “Doğal olarak bu bölgede bundan sonra da yaşanması muhtemel depremler kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Bizler her deprem oluşunda, aklımıza ‘ya Akkuyu’da santral çalışıyor olsaydı ya radyasyon yayılımı olsaydı, ya çocuklarımız zarar görseydi’ diye kaygılanmak istemiyor, etkileri gelecek nesillere de yansıyacak bu riske girmeyi akılcı bulmuyoruz” sözlerine yer verdi.

 

‘AKKUYU’DA NGS YAPTIĞINIZ YER DEPREM BÖLGESİDİR’

Bölgenin deprem kuşağı içinde yer aldığını her defasında dile getiren nükleer karşıtlarının haklı olduğunu söyleyen Tulay, “Akkuyu NGS yerinin deprem bölgesi olmadığını iddia edenlerin gözüne girmesi için; 6,4 şiddetindeki deprem 132 km’lik mesafede Ecemiş Fay hattını işaret ediyor. Siz yetkililere sesleniyoruz olası faciadan dönün! Akkuyu’da NGS yaptığınız yer deprem bölgesidir. Nükleer Santral Ölüm Demektir.

 

‘6,4 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM YAKLAŞAN FELAKETİ HABER VEREN BİR UYARI GİBİDİR’

Akkuyu Nükleer Santrali sapır sapır dökülmekte, çatlayan zemin betonuyla, patlayan trafolarıyla, nükleeri çarpan yıldırımlarla, su basan şantiyeleriyle Yaradan’ın sopası Akkuyu projesinin üzerine sürekli inerken; 11 Ocak 2022’de Akkuyu’ya 85 km uzaklıkta 6,4 şiddetindeki deprem yaklaşan felaketi haber veren bir uyarı gibidir. Bütün bu olumsuzluklar “mücbir sebep ” kabul edilip Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşma feshedilmeli ve Akkuyu nükleer gelecekte olması kesin bir depremle patlamadan önce iptal edilmelidir” sözlerine yer verdi.

 

reklam