Cemevlerine ticarethane olarak kesilen yüksek faturalar sonrası Alevi dernekleri faturalara tepki göstermişti. ‘Konut’ statüsü üzerinden değiştirilen faturalarla ilgili Cemevleri, diğer ibadethanelerle aynı statüye ve desteklere sahip olmak istiyor.
Serhat Can YETİK
Cemevlerine “ticarethane” üzerinden kesilen yüksek faturalar sonrası Alevi dernekleri bu faturalara tepki göstererek elektrik faturaları hakkında tespit davası açmıştı. Bunun üzerine AK Parti tarikat ve cemaatlerin kurduğu vakıfları da kapsama alarak cemevi ve vakıfların elektrik faturalarındaki statüsünü konut olarak değiştiren düzenlemeyi duyurmuştu.
Cemevlerinin sıkıntılarının yüksek gelen elektrik faturalarıyla bitmediğini söyleyen Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli, yıllardır Cemevlerinin ibadethane statüsüne sahip olması için mücadele verdiklerini hatırlattı. Diğer ibadethanelerle aynı statü ve desteklere sahip olmak istediklerini belirten Değerli, “Türkiye’de Cemevleri’nin statüsü yasal olarak tanınmalı. Devletin bu konuda sinegoglara, kiliselere, havralara ve camilere verdiği destekler var. Elektrik katkısı, su katkısı ve personel katkısı gibi. Cemevleri’ne henüz bu katkılar sağlanmadı. Nispi olarak personeller verildi. Hükümetin yasası gereği değil de belediyelerin desteğiyle” dedi.
“CEMEVLERİ BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR”
Bazı Cemevlerinin 50-60 bin borcu olduğunu ve bunu ödeyemediklerini dile getiren Değerli, “Daha önce aylık bin lira civarında olan elektrik borcumuz 6 bin lira olarak geldi bu ay. Gelirimiz yok, nasıl ödeyeceğiz? Üye aidatı aylık 5 lira, o da kimsenin ödediği yok. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Düzenleme ile Cemevleri ticari statüden alınıp ev statüsü üzerinden faturalandırılacak. Yani gelen elektrik faturaları 6 binden 4 bine düşebilir belki o kadar. Onun dışında ne olacağını biz de bilmiyoruz. Ama haklarımızı talep etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
“PERSONEL SIKINTIMIZ SÜRÜYOR”
Ekonomik olarak kötü herkesin kötü bir dönemden geçtiğini aktaran Değerli, bu durumun özelleştirmeden kaynaklandığını söyledi. Sorunların bitmesi için kamulaştırmaya ağırlık verilmesini ifade eden Değerli, Cemevlerinin sıkıntılarını şu cümlelerle dile getirdi:
“Devletten aldığımız herhangi bir destek yok. Belediyeler destek veriyor ama yetmiyor. 2-3 yıllık mücadelemiz sonucunda valilikten bir katkı geldi. Klima eksiği ve mobilya konusunda destek geldi. Ama sıkıntılarımız bitti mi bitmedi. Personelimizi Toroslar Belediyesi verdi ama yetmiyor.”