DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

EV ALMAK HAYAL OLDU!

Yayınlanma Tarihi : Google News

Ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de son aylarda kiralık ve satılık ev fiyatları tavan yaptı. Milyonlarca insana konut krizi yaşatılırken evi olmayan yüzbinlerce vatandaş da ekonomik kriz yüzünden ev alma hayallerinden vazgeçti.

 

Elvan KONUK

Emlakçılık sektörünün pandemi sürecinden bu yana tüketiciyi etkileyen sektörlerin başında geldiğini belirten Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı M. Sinan Canpolat, il genelinde kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Canpolat, bu artışı pandemi sürecine, Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan Rus işçi sayısının artmasına, yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte üniversite öğrencilerinin kente gelmesine ve göçmen akınına bağladı.

“VATANDAŞIMIZ NİYE DAİRE KİRALAYAMAZ, ALAMAZ HALE GELDİ?”

Oda olarak çok ciddi şikâyet aldıklarını belirten Canpolat, vatandaşın serzenişte olduğunu söyledi. Canpolat, vatandaşların artık daire alamaz ve kiralayamaz hale gelmesinin nedenlerini şöyle sıraladı:

“İlk sebebi Gülnar’da Akkuyu Nükleer santralde ilk başlarda 300-500 olan Rus personel sayısının aradan geçen zamanda 20-25 binlere varması. İşçilerin Taşucu, Silifke, Aydıncık ve Erdemli’ye yayılmaları o bölgenin konut kira artışını ciddi anlamda etkiledi.  Pandemi nedeniyle yüzyüze eğitime ara verilmişti. Bu yıl eğitimin yüz yüze yapılması ve üniversitelerin eğitime açılması ile beraber üniversiteyi kazanarak Mersin’e gelen öğrencilerin akınıyla ciddi anlamda arz ve talepte bir dengesizlik oluşmaya başladı. Bu da kira artışına neden oldu.  Aynı zamanda Mersin iklimi açısından hem yurt içi hem de yurt dışından ciddi anlamda göç alan bir şehir. Bunun nedeni de 4 mevsimi aynı anda yaşayabiliyor oluşumuz. Bugün yüksek kesimlerde kar varken, kıyı kesimlerde denize girebiliyorsunuz.  Diğer bir nedeni de Suriye’den yoğun bir göç aldık. Yakın bir tarihte başlayan Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklı savaştan kaçan gerek Rus gerekse Ukraynalılar kente gelmeye başladı. Bu da ev fiyatlarını etkiledi. Deyim yerinde 4 5 madde birleşince Mersin’de ve Türkiye genelinde fiyatlar aldı başını gitti.”

“KİRALIK EV FİYATLARINDA ÜRKÜTÜCÜ RAKAMLAR VAR”

Asgari ücretle geçinen bir ailenin 1-1 evlerin 2-3 bin lira civarında olduğu bir ortamda geçinmesinin çok zor olduğuna dikkat çeken Canpolat, bir an önce hükümet nezdinde oluşum yaratılarak tedbir alınması gerektiğini söyledi. Yaz sezonunun gelmesi ile birlikte tatil ilçelerindeki evlerin artık aylık kiralanmaya başlayacağını ifade eden Canpolat, “Önümüz yaz sezonu, tatil bölgelerimize yerli ve yabancı turistler geldiği zaman daireleri 3 aylık yani sezonluk kiraya verirdik. Sezonluklar şimdi kalktı, aylık nereden bakarsanız 1+1 daireler 5-10 bin liraya, 2+1, 3+1’ler 10-15 bin liraya telaffuz edilmeye başlandı. Bunlar çok ürkütücü ve korkunç rakamlar. Umarım bir an önce tedbir alınır ve fiyat artışının önüne geçilir” dedi.

Ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de son aylarda kiralık ve satılık ev fiyatları tavan yaptı. Milyonlarca insana konut krizi yaşatılırken evi olmayan yüzbinlerce vatandaş da ekonomik kriz yüzünden ev alma hayallerinden vazgeçti.   Elvan KONUK Emlakçılık sektörünün pandemi sürecinden bu yana tüketiciyi etkileyen sektörlerin başında geldiğini belirten Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı M. […]

DEVAMINI OKU
reklam

YORUM YAP