Pandemi dönemi alışveriş alışkınlarını da değiştirdi. İnternetten her şeye bir tuşla ulaşmak küçük esnafı ekonomik açıdan tüketti. Mersin’de 10 milyon esnaf zincir marketler karşısında ayakta durmakta zorlanırken internetten alışveriş firmalarının artması esnafı iş yapamaz duruma getirdi.
Elvan KONUK
Zincir indirim marketlerinin salgın döneminde kâr marjları olağanüstü oranda artarken ekonomik dalgalanmalardan nasibini alan küçük esnaf tükendi. Öte yandan alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ve kuryelerin artması ile birlikte yerel esnafın kar marjları gittikçe düşüyor.
“’GETİR’LER ESNAFIN ÖNÜNDE BÜYÜK BİR TEHLİKE”
Mersin’de esnafın sorunlarının ve beklentilerinin ortak olduğuna dikkat çeken Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, esnafın önündeki en büyük tehlikenin kuryeler olduğunu belirtti. İnsanların değişen alışveriş alışkanlıklarından bahseden Turan, “Bizim sıkıntılarımız ortak, beklentilerimiz ortak, geleceğimiz ortak. Biz perakende satış yapan marketçisi, kuruyemişçisi, kasabı, tekel bayisi, kantincisi 2 milyonluk bir aileyiz. Dolayısıyla 10 milyon kişi bu işlerden ekmek yiyor, para kazanıyor. Hepimizin sıkıntısı ortak. Hepimizin sıkıntısı zincir marketler ve şimdi de büyük bir tehlike geliyor esnafımız için her şeyi satan ‘Getir’ler. Getir’ler tamamen insanların alışveriş yöntemlerini değiştirdi. İnsanları bir adım daha tembelliğe götürerek tamamen alışveriş yapma alışkanlıklarını ve sosyal yaşamlarını değiştirdi” dedi.
“ZİNCİR MARKETLERİN YERELE FAYDASI YOK”
Ekonomik dalgalanmalarla birlikte zincir marketlerin küçük esnafı büyük oranda etkilediğini dile getiren Turan, bu zincirlerin yerele bir faydası olmadığını söyledi. ‘Toptan fiyatına’ tabelalarının insanlarda uygun fiyatlı ürün algısı yarattığına dikkat çeken Turan, şunları söyledi:
“Esnaflar zincir marketlerin ilk etapta bakkal olduğunu zannetti. Ama şimdi baktılar ki kendilerine de zarar veriyor. Ayakkabı da satıyor, kuruyemiş de satıyor, elektronik eşya da satıyor, televizyon, telefon her şeyi satıyor. Türkiye’de ticaretin birkaç tane aile arasında pay edilmesi çok büyük bir hata. İnanın ki ülke ekonomisine verdiği zarar çok büyük, çünkü bunların yerele hiçbir faydaları yok.
Tamamen bir sistem oluşturulmuş, tarlada çalıştırılan çiftçi bile kendi tarlasında işçi olarak çalışıyor. İnsanlar aracılar çıkarıldığı zaman uygun fiyata ürün alabileceklerini zannediyorlar ama öyle bir şey yok. Bu insanlar üretim işlemini çok uyguna mal ettikleri zaman son tüketiciye yine yüksek fiyattan veriyorlar. İlk önce toptan fiyatına etiketiyle ürünleri uygun fiyatlıymış gibi gösteriyorlar ama sonra o tabelalar değişiyor. Zincir marketlerin Türkiye ekonomisine hiçbir katkıları yok. Zincir marketler Mersin’in tüm sermayesini götürüyor. Biz de yetkililerden tüm siyasi partilerden destek istiyoruz. Zincir marketlerle mücadele etmezsek ülkenin ekonomisi çökecek.”
Pandemi dönemi alışveriş alışkınlarını da değiştirdi. İnternetten her şeye bir tuşla ulaşmak küçük esnafı ekonomik açıdan tüketti. Mersin’de 10 milyon esnaf zincir marketler karşısında ayakta durmakta zorlanırken internetten alışveriş firmalarının artması esnafı iş yapamaz duruma getirdi. Elvan KONUK Zincir indirim marketlerinin salgın döneminde kâr marjları olağanüstü oranda artarken ekonomik dalgalanmalardan nasibini alan küçük esnaf tükendi. […]